Cozonaci ca la Moldova - cu mac si nuca

Timp de preparare Timp de gătire Metodă de gătit Portii Dificultate Bucătărie Vizualizări
40 minute 45 minute General 2 Mediu Bucatarie Romaneasca 1075

Evaluare

Total 0 (din 5) - 0 Recenzii

Ingrediente

Pași

Pas 1
Cozonaci ca la Moldova - cu mac si nuca. Aceasta reteta de cozonaci mi se pare ca are ce trebuie, destul de pufos dar si dens in acelasi timp, elastic dar si fraged, umed, gustos si plin de arome.
Pas 2
Untul se pune la topit la foc mic. Ouale se bat cu zaharul pana la topire. Intr-un lighean se pune faina cu sarea, se face o gropita in mijloc pentru restul ingredientelor. Laptele se incalzeste, se ia de pe foc si incepem sa punem din lighean, faina pentru maia. Se foloseste un tel deoarece trebuie sa bati repede sa nu se faca cocoloase, se pune faina pana devine o pasta mai groasa (cam 6-5 linguri de faina), maiaua se va ingrosa repede datorita laptelui cald.
Pas 3
Se bate maiaua cu telul pana se vad basici, apoi se lasa sa devina mai calie. Drojdia se dizolva cu o lingurita de zahar si se pune in maia, se mai bate un pic si se lasa sa creasca. In ouale batute se pune vanilia, romul, coaja de portocala si de lamaie, apoi toate se rastoarna in ligheanul cu faina.
Pas 4
Cand maiaua a crescut se pune si ea in lighean si incepeti sa framantati foarte bine cam 30 minute. Pe la jumatatea timpului incepeti sa turnati cate un pic din unt pana se termina si framantati in continuare. Daca vi se pare prea moale aluatul puteti sa mai adaugati faina dar nu foarte multa maxim 100-200g. Uleiul se pune mai la sfarsit dar, cate un pic. Mai framantam cateva minute bune sa se absoarba uleiul si lasam intr-un loc cald si fara curent cam o ora la dospit.
Pas 5
Umplutura de nuca si mac: Puneti laptele impreuna cu zaharul intr-o cratita pe foc. Cand incepe sa fiarba adaugati nuca, cacaua, vanilia si romul. Amestecati cateva minute, nuca se va ingrosa si se va forma o crema groasa. Se lasa la racit la temperatura camerei. La fel se procedeaza si cu umplutura de mac, doar ca atunci cand este mai putin calda se amesteca cu lingura de faina.
Pas 6
Dupa o ora incepem sa modelam cozonacii. Eu ii prefer impletiti. Si atunci pentru doi cozonaci impartim aluatul in 4. Cu grija rupem din aluat fara sa il prea framantam. Pe masa de lucru se pune ulei, se ia o bucata din aluat si cu mainile de ulei se intinde aluatul cu mana nu foarte subtire dar nici groasa (se va lucra cu ulei sa nu se prinda de maini). Se ia jumatate din oricare umplutura si cu o lingura sau chiar cu mana se intinde pe foaie. Rulati apoi cozonacul si rulati urmatoarea foaie care o umpleti cu aceiasi umplutura. Cand este gata ambii se impletesc in doua. Se pune intr-o tava unsa cu ulei si la fel se procedeaza si cu urmatorul. Se lasa la dospit 30-40 minute intr-un loc cald ferit de curent.
Pas 7
Dupa ce s-au scurs minutele, se coace timp de 45 minute, la inceput la o temperatura de 180 grade. Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar. Pofta buna!
Nu s-au găsit rezultate

Comentarii (0)

Nu s-au găsit comentarii

Postează comentariul tău

Trebuie să te autentifici pentru a comenta

Recenzii (0)

(0/5)
Nu s-au găsit recenzii

Scrie o recenzie

Informații detaliate despre rețetă

Numele rețetei: Cozonaci ca la Moldova - cu mac si nuca
Categorie Deserturi
Metodă de gătit General
Bucătărie Bucatarie Romaneasca
Timp de preparare 40 minute
Timp de gătire 45 minute
Porții totale 2
Dificultate Mediu
Tipul de rețetă Free
Data publicării 2023-08-03
Evaluare Nu s-au găsit evaluări
Ingrediente 1. 1 kg faina
2. 7 buc oua
3. 160 g unt gras
4. 80 ml ulei
5. 500 ml lapte
6. 250 g zahar
7. 40 g drojdie
8. coaja de la o lamaie
9. 3 buc plic vanilie
10. rom
11. coaja de portocala
12. jumatate lingurita sare
13. 350 g nuca macinata
14. 1 lingura cacao neagra
15. 90 g zahar (umplutura)
16. 100 ml lapte (umplutura)
17. 2 buc plic vanilie (umplutura)
18. 400 g mac macinat
19. 1 lingura faina (umplutura mac)
20. 90 g zahar (umplutura mac)
21. 100 ml lapte (umplutura mac)
22. 2 buc plic vanilie (umplutura mac)
Pași 1. Cozonaci ca la Moldova - cu mac si nuca. Aceasta reteta de cozonaci mi se pare ca are ce trebuie, destul de pufos dar si dens in acelasi timp, elastic dar si fraged, umed, gustos si plin de arome.
2. Untul se pune la topit la foc mic. Ouale se bat cu zaharul pana la topire. Intr-un lighean se pune faina cu sarea, se face o gropita in mijloc pentru restul ingredientelor. Laptele se incalzeste, se ia de pe foc si incepem sa punem din lighean, faina pentru maia. Se foloseste un tel deoarece trebuie sa bati repede sa nu se faca cocoloase, se pune faina pana devine o pasta mai groasa (cam 6-5 linguri de faina), maiaua se va ingrosa repede datorita laptelui cald.
3. Se bate maiaua cu telul pana se vad basici, apoi se lasa sa devina mai calie. Drojdia se dizolva cu o lingurita de zahar si se pune in maia, se mai bate un pic si se lasa sa creasca. In ouale batute se pune vanilia, romul, coaja de portocala si de lamaie, apoi toate se rastoarna in ligheanul cu faina.
4. Cand maiaua a crescut se pune si ea in lighean si incepeti sa framantati foarte bine cam 30 minute. Pe la jumatatea timpului incepeti sa turnati cate un pic din unt pana se termina si framantati in continuare. Daca vi se pare prea moale aluatul puteti sa mai adaugati faina dar nu foarte multa maxim 100-200g. Uleiul se pune mai la sfarsit dar, cate un pic. Mai framantam cateva minute bune sa se absoarba uleiul si lasam intr-un loc cald si fara curent cam o ora la dospit.
5. Umplutura de nuca si mac: Puneti laptele impreuna cu zaharul intr-o cratita pe foc. Cand incepe sa fiarba adaugati nuca, cacaua, vanilia si romul. Amestecati cateva minute, nuca se va ingrosa si se va forma o crema groasa. Se lasa la racit la temperatura camerei. La fel se procedeaza si cu umplutura de mac, doar ca atunci cand este mai putin calda se amesteca cu lingura de faina.
6. Dupa o ora incepem sa modelam cozonacii. Eu ii prefer impletiti. Si atunci pentru doi cozonaci impartim aluatul in 4. Cu grija rupem din aluat fara sa il prea framantam. Pe masa de lucru se pune ulei, se ia o bucata din aluat si cu mainile de ulei se intinde aluatul cu mana nu foarte subtire dar nici groasa (se va lucra cu ulei sa nu se prinda de maini). Se ia jumatate din oricare umplutura si cu o lingura sau chiar cu mana se intinde pe foaie. Rulati apoi cozonacul si rulati urmatoarea foaie care o umpleti cu aceiasi umplutura. Cand este gata ambii se impletesc in doua. Se pune intr-o tava unsa cu ulei si la fel se procedeaza si cu urmatorul. Se lasa la dospit 30-40 minute intr-un loc cald ferit de curent.
7. Dupa ce s-au scurs minutele, se coace timp de 45 minute, la inceput la o temperatura de 180 grade. Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar. Pofta buna!
Informații nutriționale
Warning: Undefined variable $nutrition_data in /home/bucatarim/public_html/recipe.php on line 1036

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /home/bucatarim/public_html/recipe.php on line 1036
Autor Name: Ani
Email: razvan.popa@inodelisia.ro
Fotografie principală
Fotografii
Videoclipuri